Network ve Kablolama
Kablolama altyapısı baştan iyi tasarlanıp yapılmalı ve yıllarca kullanılmalıdır. Yapılacak olan kablolamada aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
Data kabloları ortama göre UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) ya da Fiber Optik olarak tercih edilmelidir.
Kullanılan data kabloları Cat5e, Cat6e, Cat6a, Cat7 UTP – FTPgibi standartları desteklemelidir.
Mimariye göre sıva altı, zemin altı, kanal içi, vb. şekilde kullanıcının masasına ulaştırılan data kabloları, mutlaka bir data prizinde sonlandırılmalıdır. Elastik olmayan bu kabloların uçlarına data plug (RJ-45 Connector) takılmamalıdır. Kabloların diğer uçlarının toplandığı merkezde (tercihen sistem odası), kablolar Patch Panel denen pasif cihazlarda sonlandırılmalıdır.
Data Prizleri - Bilgisayar ve Patch Panel - HUB arasındaki bağlantılar, patch kablo olarak adlandırılan, çok telli kablolar ile üretilmiş, yumuşak ve elastik ara kablolar ile yapılmalıdır.
Data ve telefon kablolaması projelerinde mutlaka elektriksel altyapı gözden geçirilmelidir. Bilgisayar sistemleri için ayrı bir topraklama hattının olduğundan emin olunmalı, toprak voltaj seviyelerinin tolere edilebilir sınırlar içinde olduğuna dikkat edilmelidir
Yapısal Kablolama Nedir ?
CAT 5 / 6 yapısal kablolama alt yapısı üzerinde çalışan bilgisayar ağları gelişmiş ses ve data hizmetleri için mükemmel bir alt yapı sağlar. Yapısal kablolama ile data, telefon, güvenlik, şebeke ve UPS elektrik sistemlerine ait kablolama alt yapısı tek bir çatı altında toplanarak, entegre ve esnek bir çalışma ortamı oluşturulur. Kablolar, data prizi, data plug, patch panel, kabinet gibi pasif ekipmanlar ile oluşturulan altyapı, sağlıklı bir network, telefon, haberleşme ve güvenlik sisteminin temel unsurunu oluşturmaktadır. Kurulan bu altyapı, çok uzun yıllar şirket ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.
Techno Sistem, firmaların kablolama ve altyapı ihtiyaçlarını yapısal kablolama mantığı çerçevesinde, mühendislik formatı ile karşılamaktadır. Kablolama çalışmalarında yüksek kalitede ürünler kullanılır ve kuruluş sonrasında gerekli testler yapılır. Daha fazla network aktarım hızı sağlamak için, network tasarımlarında fiber çözümler de kullanılabilir. Her kuruluş sonrasında data kabloları uçtan uca test edilerek alınan test raporları, detaylı proje çizimi, kablo takip şeması, vb. dökümanlar ile birlikte müşterilerimize teslim edilmektedir.
Kablolama Kategorileri
Yapısal kablolama çözümleri kategoriler ile tarif edilir. Bir kablolama çözümünün kategorisi veri aktarım hızını belirler. Techno Sistem sizin için standartlara göre özenle test edilmiş en uygun kablolama kategorileri ile çözümler sunar.
Cat 5 kablolama - Kategori 5, 100Mbit/s Ethernet hızına kadar tüm yerel ağları destekleyen açık v esnek bir alt yapı sağlar.
Cat 5e kablolama - Yerel ağlar (LAN) için 1000Mbit/s hızına kadar destek (Gidabit Ethernet) verir.
Cat 6 kablolama - Daha yüksek performanslı (250 Mhz) kablolama sistemleri sağlar. Şu anda 1 Gigabit´e kadar desteklemesine rağmen, gelecekte daha yüksek hızları destekleme potansiyeli vardır.
Cat 7 kablolama - Tamamen ´shielded´ yapıdadır ve 600MHz´i destekler. Cat 5/6´ya göre iki katından daha fazla bant genişliği sağlar, ancak çok daha pahalı ve hacimlidir.
Fiber Optik - Gigabit Ethernet ve 10 Gigabit Ethernet Backbone teknolojileri dahil, yüksek hızlı fiber transmisyon sistemleri için uygundur. OM1, OM2, OM3 ve OS1 gibi ikinci jenerasyon fiberler kullanılır.
Kablolamayı Bize Bırakın
Bilgisayar ağınızın ücretsiz keşfi için kablolama teknisyenlerimizi arayabilirsiniz. Ayrıca daha önceden yapılmış yapısal kablolama uygulamalarımızı yerinde görmek isteyen firmalar için ziyaret planı yapmaktan memnuniyet duyarız
Fiber Optik Fusion Sonlandırma
Fiber kabloların sonlandırılması işlemi, farklı iki fiber kabloya füzyon ekleme işlemi (fiber sonlandırma) yapılarak gerçekleşir. Fiber sonlandırma işlemi, kabloların uç uca getirilmesinden sonra, yüksek seviyede ısı uygulayarak kabloların kaynaklanması işlemini yapan özel fiber optik sonlandırma makineleri kullanılarak gerçekleştirilir. Fiber sonlandırma işlemini yapanların çok dikkatli ve tecrübeli olması gerekmektedir. Bunun nedeni, fiber kabloların hassas olmasıdır. Özellikle fiber sonlandırma işlemini gerçekleştirmek için kablolar temizlenirken dikkatli olmak gerekmektedir.
BTS PROJE bünyesinde, fiber optik sonlandırma işlemi için sahip olduğumuz geniş makine parkuru ve profesyonel ekibimiz ile hizmet vermekteyiz. Fiber optik sonlandırma işinde Türkiye'nin sayılı firmalarından biriyiz. Daha önce pek çok devlet kurumlarının ve şirketlerin fiber sonlandırma işlemini gerçekleştirdik. Referanslarımız sayfasından daha önce yaptığımız fiber optik işlerini görebilirsiniz.
Fiber Optik Sistemlerin Özellikleri
Fiber optik sistemler, cam örtünün içerisindeki kanal üzerinde ışığın yansıtılarak iletilmesi şeklinde çalışan, dış yüzeyi bir kılıf ile örtülü olan kablolar aracılığıyla oluşturulan sistemler olarak nitelendirilebilir. Fiber optik kablolarda veriler ışık ile iletildiği için, günümüzün en hızlı veri iletme sistemidir. Temel tasarlanma amacı uzak bölgeler ile olan bilgi alış verişinin daha hızlı sağlanmasıdır. Çevre şartlarından etkilenmemesi ve sağladığı yüksek seviyede hız performansı, uzak mesafedeki işletmeler açısından çok önemlidir. Fiber optik sistemler, verileri çok hızlı ilettiğinden dolayı günümüzde kullanım alanı çok geniştir. Fiber kablolar aracılığıyla sağlanan veri alış verişlerinde, veri kayıp oranının, metal kablolar aracılığıyla gerçekleşen veri alış verişlerindeki veri kayıp oranına nazaran daha düşük olması, fiber kabloların tercih edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Fiber optik sistemlerin avantajlı özelliklerinin yanında, maliyetinin yüksek olması ve detaylı işçilik istemesi gibi dezavantajlı özellikleri de vardır
Fiber Optik Kablolama Alt Yapısı
Network ağ kablolama hizmeti Cat6, Cat5, Cat5E ve Fiber Optik Multi mode Single mode yapısal altyapı kablolama projelerinde, anahtar teslim sistem çözümlerini, marka sertifikasyonlu uzman enstalasyon ekiplerimiz ile sunuyoruz. Fiber optik sonlandırma, OTDR, Class E, Class D Data Testlerini, Proje öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarımızla birlikte, en uygun, en efektif çözümler halinde size sunuyoruz.
Fiber Optik Kontrol ve Test (OTDR) Hizmetleri
Fiber optik kablolar çekilip fiber optik sonlandırma işlemleri bittikten sonra test işlemleri yapılmaktadır.Her fiber optik hat süreklilik için testte tabi tutulmalıdır. Bu testler noktadan noktaya kayıplar için ve bakım, işletme için hayati önem taşır. Uzun mesafe ara fiber optik sonlandırma ile eklenmiş fiber optik kablolar imalat sonrasında hattın verimliliği için test edilmesi gereklidir ve bu test hattın sağlamlık kontrolleri için tek olması zorunlu testlerden en önemlisidir.
Fiber Çeşitleri
Fiber optik sistemler, yapısı itibariyle 3 çeşittir. Bunlardan birisi cam fiberlerdir. Cam fiberler, veri iletimi esnasında en iyi performansı sağlar. İçi ve kılıfı tamamen camdan oluşur. Diğer fiber çeşidimiz ise plastik kaplı silisyum fiberdir. Bu fiberler içi camdan ve kılıfı plastikten oluşur. Fiyatı, cam fiberlere nazaran daha uygundur. Fakat performans açısından düşünecek olursak, cam fiberlerden daha kötüdür. En ucuz fiber tipi ise plastik fiberdir. İç kısmı ve kılıfı plastikten oluşmaktadır. Birbirlerine yakın olan yerler arasında yapılan fiber bağlantılarda kullanılabilir.
Fiberin Kullanım Alanları
Elektronik cihazların aralarındaki iletişimde, askeri bağlantılarda, internet bağlantılarında, trafik kontrol sistemlerinde, tıbbi alanda, haberleşmede, yüksek gerilimi olan hatlarda kısacası aklınıza gelebilecek pek çok alanda fiber optik sistemler kullanılabilir. Diğer veri iletişim çeşitlerinden çok daha hızlı ve kullanışlı olması, fiber optik sistemlerin tercih edilmesinin ana nedenidir.